vineri, 25 septembrie 2015

"Vorbiti afacereza?" – articol despre chinurile facerii unui PFA

Faza de brainstorming – Traiesti in Romania. Asta iti ocupa tot timpul, dar iti cheltuie mai mult decat ai si  te-ai saturat sa dai, sa dai, sa dai. Te cam framanta gandul… Presupunem ca esti talentat intr-un anumit domeniu (sau cel putin asa ti-a zis bunica?!). Partea proasta e ca statul nu te place talentat, dar te vrea im-po-zi-taaat! Incepi sa pui pe hartie diverse si, dupa ce ai rumegat problema catva timp, intelegi ca trebuie sa intri in hora: o sa-ti deschizi PFA si o sa te descurci si tu, cum s-au descurcat si altii! Fara el nu poti sa misti nimic din toate cate iti alearga prin creier.

Faza de atac – Pornesti la drum cu motorul turat: ai spart pusculita sa pregatesti bani de taxe, pui la bataie toate contactele, planifici drumuri si intalniri, te trezesti cu noaptea-n cap si pare ca ai de gand sa rastorni lumea. Treaba merge brici, mai ales daca alegi sa lucrezi cu o firma care te ajuta sa-ti faci firma (ce idee nastrusnica!). Te feliciti pentru investitie cand te vezi cu dosarul in brate gata rezolvat, dupa doar doua vizite scurte si doua zile de asteptat, in care stau altii la cozi pentru tine.

Faza rasturnarilor de situatie – Buuun! Ai devenit Icsulescu Persoana Fizica Autorizata, dar nu te gandi inca la partea cu felicitarile, masa si dansul. De fapt, de-acum incolo incepe adevarata distractie. Te bombardeaza volumul de informatii care trebuie asimilate. Ai totusi de facut niste demersuri de care nu poti fi scutit. Ajungi sa citesti si sa vorbesti intr-o singura zi despre forme de comert de care nu auzisei, recapitulezi rapid algebra de liceu, faci bazele contabilitatii si introducere in marketing, vrand-nevrand.

Faza maturizarii fortate – In ultimele 48 de ore ai dat cu subsemnatul mai mult decat in toata viata dinaintea erei PFA. Ti-ai reconfigurat traseul de 3 ori intr-o zi si esti la curent cu cele mai importante schimbari legislative. Observi perplex ca toata agitatia asta ti-a suspendat activitatea propriu-zisa, pentru care te-ai dat peste cap sa fii in legalitate. Sa zicem ca te ocupi cu scrisul si in povestea cu PFA-ul te-ai ales cu facturier, chitantier si casa de marcat. Ironia sortii, ar zice unii. Sa tot scrii de-acum incolo!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu